Cum ne vorbeste Dumnezeu azi, noua? Ce anume ignora penticostalii si carismaticii

[ Go to bottom  |  Go to latest post  |  Subscribe to this topic  |  Latest posts first ]


admin
Admin

44, male

Posts: 10

Cum ne vorbeste Dumnezeu azi, noua? Ce anume ignora penticostalii si carismaticii

from admin on 07/31/2019 05:45 PM

Ca sa putem afla cum ne vorbeste Dumnezeu azi , trebuie mai intai sa stim cum a vorbit oamenilor inainte, deci de la inceputul creatiei pana la Domnul Isus sau pana la pogorarea Duhului Sfant.

De la inceputul omenirii si pana la la sfarsitul ei,vorbeste Dumnezeu in 7 diferite moduri oamenilor, prima data si ultima data cum le vorbeste sunt asemanatoare. Aceste perioade care sunt diferite de lungi, le numesc istoria mantuirii, pentru ca eu impart aceste perioade in functie de modul spiritual, duhovnicesc in care se vorbeste. Aceste sectiuni sunt perioade duhovnicesti. La inceput era totul in ordine si Dumnezeu avea contact direct cu oamenii in gradina Edenului, pana cand Adam si Eva au pacatuit si astfel au produs o ruptura spirituala cu Dumnezeu si in acest mod a trebuit ca Dumnezeu sa se distanteze de oameni. Pe parcursul celorlalte perioade, 6 perioade Dumnezeu reconstruieste treptat relatia Sa cu omul- pana a 7 perioada a istoriei mantuirii - a refacut relatia Sa cu omul asa cum era inainte ca omul sa pacatuiasca.

In acest studiu vrem sa observam si sa invatam cum Dumnezeu prin istoria mantuirii a vorbit oamenilor, cum vorbeste El azi si cum va vorbi in viitor. Astfel putem sa -L intelegem mai bine pe Dumnezeu si putem sa Ii ascultam vocea, putem sa fim mai buni martori ai lui si sa Ii slujim mai bine. Deoarece cum am putea sa - L slujim pe Dumnezeu daca nu Il putem percepe?

La sfarsitul acestui studiu este o diagrama care arata grafic contactul dintre om si Dumnezeu in functie de timp si de de istoria mantuirii. Si astfel este intregul studiu comprimat intr -o imagine care se poate intipari mai bine in minte.

 

1. Istoria mantuirii : Contactul personal cu Dumnezeu

In gradina Eden, inainte de caderea in pacat era Dumnezeu, prin Isus, peste tot prezent la Adam si Eva si umbla cu ei in gradina.

Geneza 3, 8 :
Atunci au auzit glasul Domnului Dumnezeu care umbla prin gradina in racoarea zilei: si omul si nevasta lui s-au ascuns de fata Domnului Dumnezeu printre pomii din gradina.

Vocea lui Dumnezeu este numita in Noul Testament Cuvantul lui Dumnezeu ( Ioan 1, 1- 3). Cuvantul lui Dumnezeu este Isus. Deci Domnul Isus este VOCEA lui Dumnezeu, pentru ca El exista dinaintea facerii lumii si prin El a facut Dumnezeu lumea. Numai atunci cand oamenii au pacatuit nu a mai putut Dumnezeu sa fie la fel ca inainte in relatia cu ei pentru ca pacatul ii despartea, pentru ca acolo unde este pacat, unde este diavolul nu poate fi si Dumnezeu.

 

2. Istoria mantuirii: Contactul cu Dumnezeu prin martori, mesageri

Dupa caderea in pacat oamenii nu au mai putut sa Il vada pe Dumnezeu si nu au mai putut sa vorbeasca cu El direct ci numai prin mesageri, cum ar fi de exemplu ingeri si Domnul Isus. Si totusi nu puteau toti oamenii sa aiba asa un contact, ci numai aceea care au crezut in El si il slujeau ca si Dumnezeu, se temeau de El si aduceau jertfa pentru pacatele lor. Doar daca oamenii jertfeau un animal li se puteau ierta pacatele, pentru ca de fapt din cauza pacatului oamenii ar fi trebuit sa moara pe loc. Insa Dumnezeu le-a oferit o alta cale prin care sa nu moara ei ci sa curga sangele unui alt animal ca sa poata trai. Aceasta era o conditie prin care oamenii puteau sa intre in contact cu Dumnezeu. Atata timp cat se opuneau sa aduca jertfa , contactul intre Dumnezeu si om nu putea fi realizat deoarece era o bariera intre ei,pacatul nerezolvat. Deci pacatul impiedica contacul cu Dumnezeu asa cum ar fi o usa inchisa care duce la El. Doar sangele unui animal putea sa deschida aceasta usa. Sangele jertfei era cheia catre Dumnezeu.
Asta au trebuit Adam si Eva sa invete de la Dumnezeu si El le-a jertfit un animal si a facut din pielea lui sorturi pentru Adam si Eva ca sa isi acopere rusinea.

Geneza 3, 21:
21. Domnul Dumnezeu a facut lui Adam si nevestei lui haine de piele si i-a imbracat cu ele.

Acest lucru este si pamanteste si duhovniceste de inteles. Din punct de vedere omenesc, trebuiau sa isi acopere partile rusinoase ale corpului, iar spiritual a trebuit ca sangele animalului sa acopere pacatul primilor oameni. De atunci au adus oamenii jertfe pentru pacatele lor. Aceasta putem vedea si la copiii lui Adam si Eva:

Geneza 4, 3 -7 :
3. Dupa o bucata de vreme, Cain a adus Domnului o jertfa de mancare din roadele pamantului.
4. Abel a adus si el o jertfa de mancare din oile intai nascute ale turmei lui si din grasimea lor. Domnul a privit cu placere spre Abel si spre jertfa lui;
5. dar spre Cain si spre jertfa lui n-a privit cu placere. Cain s-a maniat foarte tare si i s-a posomorat fata.
6. Si Domnul a zis lui Cain: "Pentru ce te-ai maniat si pentru ce ti s-a posomorat fata?
7. Nu-i asa? Daca faci bine, vei fi bine primit; dar daca faci rau, pacatul pandeste la usa; dorinta lui se tine dupa tine, dar tu sa-l stapanesti."

Din acest text putem sa invatam multe. Intai, era legea ca pentru o jertfa pentru pacat trebuia sa curga sange. Abel s-a tinut de aceasta lege. Asa i-au fost acoperite pacatele. Cain dimpotriva a adus ca jertfa legume. De aceea nu s-a uitat Dumnezeu la jertfa lui, pe buna dreptate. Putem vedea pana aici, Cain era un rebel necredincios. El stia care era legea si tousi i s-a impotrivit. Astfel era el un necredincios. De aici putem vedea ca era si mandru prin faptul ca ar fi putut sa cumpere de la fratele sau animale sau sa schimbe cu roadele campului. El a vrut sa ii aduca Lui Dumnezeu ce avea El fara sa depinda de fratele sau. Acest lucru ne arata cum era caracterul sau. Lucifer a facut rebeliune impotriva lui Dumnezeu, si din cauza mandriei si frumusetii lui a devenit invidios pe Dumnezeu si a vrut astfel sa fie ca si El. Lucifer a fost mai intai mandru, cauza rautatii lui. Asa a fost si la Cain . Acelasi lucru s-a repetat. Din cauza mandriei vine pacatul, pentru ca inima ni se impietreste si nu mai ascultam de Dumnezeu ci de Satan. Dumnezeu spune insa clar , ca omul ar trebui sa fie peste pacat si sa il aiba sub control ca sa nu puna stapanire pe el. Acest lucru putem sa il realizam numai atunci cand ii dam mai mult loc lui Dumnezeu in inimile noastre decat lui Satan mai bine zis cand ii dam lui Dumnzeu intreaga noastra inima pentru ca Dumnezeu nu e multumit cu lucruri care sunt numai jumatate. Nu putem sluji la doi stapani. Dar Cain nu a rezistat ispitei si s-a ajuns la crima: Cain l-a ucis pe Abel din cauza invidiei.

Geneza 4, 8:
8. Insa Cain a zis fratelui sau Abel: "Haidem sa iesim la camp." Dar pe cand erau la camp, Cain s-a ridicat impotriva fratelui sau Abel si l-a omorat.

A trebuit sa treaca numai o generatie de la primul pacat si pana la prima crima. Asa putem vedea unde duce pacatul daca nu-i putem rezista.

La iesirea din Egipt evreii au trebuit sa isi stropeasca usiorii usii cu sange ca semn al faptului ca pacatale lor sunt ispasite si ca ei apartin lui Dumnezeu si astfel ingerul mortii sa nu intre in aceste case si sa le omoare intaiul nascut ( Geneza11-13).

Pe tot parcursul Vechiului Testament citim despre jertfe si Dummnezeu le da oamenilor o Lege oficiala prin Moise si le arata exact ce fel de jertfe trebuiau sa aduca, ce simbolizau ele si multe alte legi pe care trebuiau sa le tina ca sa nu cada in pacat si sa traiasca placut lui Dumnezeu.

Vedem prin multe exemple din Vechiul Testament cum trebuie sa ne comportam in asa fel incat sa ii fim placuti lui Dumnezeu. Primul exemplu ni-l arata Enoh in Geneza 5, 21- 24:

21. La varsta de saizeci si cinci de ani, Enoh a nascut pe Metusala.
22. Dupa nasterea lui Metusala, Enoh a umblat cu Dumnezeu trei sute de ani; si a nascut fii si fiice.
23. Toate zilele lui Enoh au fost trei sute saizeci si cinci de ani.
24. Enoh a umblat cu Dumnezeu; apoi nu s-a mai vazut, pentru ca l-a luat Dumnezeu.

Aici putem vedea ce relatie stransa a avut Enoh cu Dumnezeu deoarece Dumnezeu l-a luat la El inainte de vreme, ca in acele timpuri durata de viata a oamenilor era intre 800 si 1000 de ani.

Un exemplu asemanator il gasim la Moise ( Geneza 34,1-8 ). Nu este vorba ca poate Dumnezeu l-a luat la El si nu a murit poate, ci ca a trait 120 de ani si apoi a murit dintr-o data si Dumnezeu l-a ingropat El insusi pentru ca nimeni nu i-a gasit mormantul.

Un alt exemplu este Ilie (2 Imparati 2). El a fost si mai spectaculos rapit la cer cum nu a mai fost un om rapit vreodata. Asa cum i- a fost si credinta cum cititim in capitolele anterioare.

Asa ar trebui sa traiasca optimal un om ca sa aiba asa o relatie stransa cu Dumnezeu. In Biblie gasim insa si alte exemple de oameni care nu au plecat sau murit asta intr-un mod extraordinar, dar totusi au avut o relatie foarte stransa cu Dumnezeu. Unul din acestia era Noe.
Pe vremea lui pacatul era la culme incat pe pamant nu mai exista un om cu frica de Dumnezeu, in afara de Noe si familia sa (Geneza cap 6). Trebuia sa fie foarte greu pentru el sa ramana inca credincios in mijlocul multor oameni rai . De aceea Dumnezeu a vrut totul de la 0, ca altfel pacatul sa nu nimiceasca toti oamenii.

Adam a trait pana in vremurile lui Lameh , tatal lui Noe. Si astfel a existat un martor ocular care l-a vazut personal pe Dumnezeu si pe care Dumnezeu l-a invatat toate legile naturii si legile de jertfa, in asa fel ca fiecare putea veni la Adam si sa ii puna intrebari despre Dumnezeu. Dar oamenii au ales sa il intrebe pe diavol si nu pe Dumnezeu. Dupa potop, Sem, fiul lui Noe a trait pana pe timpul lui Isaac. Inseamna ca atunci cand Avraam s-a mutat din Ur, in Canaan a trait in apropierea lui Sem care a trait in timpul potopului si a putut povesti despre acesta. Asta inseamna ca Avrram a auzit de la prima sursa de la tatal lui in credinta toata istoria creatiei si despre potop. Isaac nu l-a mai vazut pe Sem pentru ca dupa nasterea lui Sem a murit si pentru ca locuiau foarte departe. Dar Isaac a putut auzi toate relatarile de la tatal sau Avraam care la randul lui le-a auzit de la Sem si Avrram; era si el un patriarh in credinta care a experimentat multe minuni cu Dumnezeu si era un exemplu in credinta. De aceea l-a ales Dumnezeu pe Avraam ca sa incheie un legamant cu el si sa faca din el un popor mare. Dupa Isaac a fost Iacob mostenitor cel care a dus credinta mai departe apoi dupa el Iosif si fratii sai. In timpul lui lui Iosif nu au mai fost minuni cand deja Israel era deja in Egipt. Generatiile de dupa Iosif au uitat de Dumnezeu si nu L-au mai cunoscut.

In aceasta perioada de timp au existat mai multi martori caum au fost si Adam, Noe, Sem, Avraam, Isaac, Iacob si Iosif care au avut pentru un scurt timp diferite experiente cu Dumnezeu si Dumnezeu nu era in ei prezent prin Duhul Sant cum era in viitor. Au putut numai sa povesteasca ce au trait cu Dumnezeu.

 

3. Istoria mantuirii: Contactul cu Dumnezeu prin profeti

400 de ani dupa Iosif a existat din nou contact cu Dumnezeu atunci cand a venit Moise si a vrut sa scoata poporul din Egipt. De data aceasta, Dumnezeu a trebuit sa i se descopere, sa i se prezinte mai intai lui Moise, apoi poporuluI Israel. Pentru aceasta a trebuit ca Dumnezeu sa faca multe minuni ca israelitii sa creada in El si sa Il accepte ca El e Dumnezeu si singurul care a incheiat un legamant cu patriarhii.

Dar si atunci, Dumnezeu a putut vorbi doar prin anumiti oameni poporului Sau, dar altfel ca in a doua parte a istoriei mantuirii fiindca in acel moment era Duhul Sfant in unii oameni care ii slujeau lui Dumnezeu ca profeti si ei erau persoana de contact intre Dumnezeu si oameni. Mai intai i-a vorbit lui Moise, Aaron, apoi Iosua si judecatorilor, apoi lui Samuel si apoi profetilor. Desi Samuel un scurt timp a fost paralel si judecator si profet, pana la uns pe Saul ca si rege. Apoi a ramas numai profet si nu judecator. Pe langa mai erau si mai mari preoti un canal de comunicare a lui Dumnezeu caci se temeau de El, avand si ei pacat.

Oamenii de atunci insa puteau sa i se roage lui Dumnzeu cum facem si noi azi cu deosebirea ca ei nu aveau atunci pe Duhul Sfant si astfel pentru ei mult mai greu era sa tina Legea. De aceea au parasit de multe ori credinta si au slujit altor idoli. Apoi a trimis Dumnezeu alte popoare care i-au robit pana cand au strigat din nou la Dumnezeu si se pocaiau si Il rugau sa ii ajute. Dar urmatoarea generatie nu cunosteau minunile lui Dumnezeu si iar cadeau din credinta pana cand Dumnezeu trimitea alte popoare sa ii chinuie. Si asa au trecut aproape 1500 de ani.

 

4. Istoria mantuirii: Contactul cu Dumnezeu prin Isus

Pana cand a venit Isus pe pamant ca si om , pentru a stabili contactul cu Dumnezeu direct, si ca sa repare ce a stricat Adam, era Domnul Isus doar ca si Dumnezeu cunoscut al carui nume nu il stia nimeni. Asa este scris ca Iacob s-a luptat cu Dumnezeu. Dar nici un om nu L-a putut vedea pe Dumnezeu, pentru ca El este sfant si oamenii sunt prea pacatosi. De aceea cel cu care s-a luptat Iacov era Isus pentru ca si El este Dumnezeu. Dar El nu a vrut sa isi spuna numele nici macar cand a fost intrebat.

Geneza 32, 29:
29. Iacov L-a intrebat: "Spune-mi, Te rog, numele Tau." El a raspuns: "Pentru ce Imi ceri numele?" Si l-a binecuvantat acolo.

Nici tatalui lui Samson nu i-a spus numele Domnul Isus.

Judecatori 13, 17- 18:
17. Si Manoah a zis Ingerului Domnului: "Care-Ti este numele, ca sa-Ti aducem slava, cand se va implini cuvantul Tau?"
18. Ingerul Domnului i-a raspuns: "Pentru ce Imi ceri Numele? El este minunat."

Toti ceilalti ingeri si-au spus numele daca au fost intrebati, dar Isus nu, pentru ca numele Lui e prea sfant, ca oamenii sa nu il murdareasca . Doar cand a venit ca om pe pamant a primit un nume omenesc. Dar numele lui ceresc si l-a pastrat . Peste tot unde intalnim in Biblie "Ingerul Domnului " este vorba despre Domnul Isus in celelalte texte unde scrie "un inger" este vorba numai de ingeri. Deci Domnul Isus a fost activ printre oameni si inainte sa devina om.

Cand Domnul Isus a venit pe pamant, oamenii au fost si mai aproape de Dumnezeu decat profetii pentru ca Domnul Isus avea o relatie mult mai stransa cu Dumnezeu decat aveau profetii si pentru ca Domnul Isus avea mult mai multa putere ca ei si facea multe semne si minuni, era Dumnezeu dar si om. Astfel a venit Dumnezeu la oameni intr-o forma vizibila. Era ca la inceput in Gradina Edenului, doar ca ca numai pentru un timp limitat deoarece era si El om.

Dar pentru ca oamenii sa creada ca El este Fiul lui Dumnezeu, a trebuit sa faca semne si minuni asa cum a facut Dumnezeu cu poporul Israel cand li s-a prezentat in Egipt. Isus ii pregatea pe oameni pentru o noua era in care nu numai poporul evreu avea intrare libera la Dumnezeu ci toti oamenii de pe pamant. El ii invata pe oameni altfel de cum a facut in Vechiul Testament, a incheiat un Nou legamant cu ei, pentru ca Dumnzeeu a vazut ca poporul Israel L-a respins. Aceasta perioada a fost asa importanta pentru oameni incat ei au inceput sa numere anii dupa ea. Deci nu era numai o perioada noua spirituala ci o si una omeneasca, pamanteasca.

 

5. Istoria mantuirii: Contactul cu Dumnezeu prin Duhul Sfant

Isus a spus ca atunci cand se va duce la Tatal El va trimite un mangaietor, Duhul Sfant. Acesta este Duhul lui Dumnezeu.

Ioan 14, 16-20:
16. Si Eu voi ruga pe Tatal, si El va va da un alt Mangaietor, care sa ramana cu voi in veac;
17. si anume Duhul adevarului, pe care lumea nu-L poate primi, pentru ca nu-L vede si nu-L cunoaste; dar voi Il cunoasteti, caci ramane cu voi si va fi in voi.
18. Nu va voi lasa orfani, Ma voi intoarce la voi.
19. Peste putina vreme, lumea nu Ma va mai vedea, dar voi Ma veti vedea; pentru ca Eu traiesc, si voi veti trai.
20. In ziua aceea, veti cunoaste ca Eu sunt in Tatal Meu, ca voi sunteti in Mine si ca Eu sunt in voi.

Asa s-a si intamplat cateva zile mai tarziu la Cincizecime.

Faptele apstolilor 2, 1-4:
1. In ziua Cincizecimii, erau toti impreuna in acelasi loc.
2. Deodata, a venit din cer un sunet ca vajaitul unui vant puternic si a umplut toata casa unde sedeau ei.
3. Niste limbi ca de foc au fost vazute impartindu-se printre ei si s-au asezat cate una pe fiecare din ei.
4. Si toti s-au umplut de Duh Sfant si au inceput sa vorbeasca in alte limbi, dupa cum le dadea Duhul sa vorbeasca.

Toti credinciosii care au crezut in Isus au primit Duhul Sfant. Astfel era Dumnezeu prin Isus in oamenii credinciosi sub forma unui duh pe care nu il vedem dar putem vedea schimbarile din viata noastra.

Atunci cand Duhul Sfant venise pe pamant a trebuit sa arate oamenilor ca e Duhul Sfant asa cum au facut-o si Dumnezeu si Domnul Isus. Si astfel Duhul Sfant a facut minuni, semne, dar numai pentru un timp scurt asa cum Dumnezeu numai pentru o perioada a facut minuni in Egipt pana au ajuns in tara promisa. Apoi au existat minuni numai indiviual si local, limitat numai pentru profeti. Asa a fost si cu Domnul Isus si Duhul Sfant . Minunile au fost numai pentru un timp pana au inteles toti ca el e Duhul Sfant nu un demon care nu poate face minuni.

1 Corinteni 14, 22- 23:
22. Prin urmare, limbile sunt un semn nu pentru cei credinciosi, ci pentru cei necredinciosi. Prorocia, dimpotriva, este un semn nu pentru cei necredinciosi, ci pentru cei credinciosi.
23. Deci, daca s-ar aduna toata Biserica la un loc, si toti ar vorbi in alte limbi, si ar intra si din cei fara daruri sau necredinciosi, n-ar zice ei ca sunteti nebuni?

Ioan 9, 4-5:
4. Cat este ziua, trebuie sa lucrez lucrarile Celui ce M-a trimis; vine noaptea, cand nimeni nu mai poate sa lucreze.
5. Cat sunt in lume, sunt Lumina lumii."

Luca 22, 35-36:
35. Apoi le-a mai zis: "Cand v-am trimis fara punga, fara traista si fara incaltaminte, ati dus voi lipsa de ceva?" "De nimic", I-au raspuns ei.
36. Si El le-a zis: "Acum, dimpotriva, cine are o punga s-o ia; cine are o traista, de asemenea, s-o ia; si cine n-are sabie sa-si vanda haina si sa-si cumpere o sabie.

Cat a fost Isus pe pamant, a fost lanaga oameni i-a ocrotit si a avut grija sa aiba haine si incaltaminte care nu s-au tocit. Deci si acest lucru a fost o minune, caci Isus a trecut peste orice lege a naturii si asa lucrurile ucenicilor nu s-au invechit. Dar inainte sa se plece de la ei le-a spus sa se echipeze pentru ca legile naturii isi fac iar efectul si nu vor mai fi minuni. Asta inseamna ca minunile vor inceta cum scrie si in 1 Corinteni 13, 12-13:

12. Acum, vedem ca intr-o oglinda, in chip intunecos; dar atunci, vom vedea fata in fata. Acum, cunosc in parte; dar atunci, voi cunoaste deplin, asa cum am fost si eu cunoscut pe deplin.
13. Acum, dar, raman acestea trei: credinta, nadejdea si dragostea; dar cea mai mare dintre ele este dragostea.

Daca semnele , minunile nu ar fi incetat atunci nu am mai avea nevoie de credinta pentru ca avem minunile ca doavada. Dar Pavel spune clar noi avem numai credinta, speranta si dragostea. Si cat a fost Domnul Isus pe pamant a intrebat bolnavii daca cred ca El ii poate vindeca inainte sa ii vindece. Doar dupa ce au spus ca ei cred in El a putut sa ii vindece. Daca nu au crezut in Domnul Isus nu puteau sa fie vindecati. De aceea au trebuit sa creada chiar si atunci cand dovada a fost intre ei. Asa a fost si la venirea Duhului Sfant. Trebuiau sa creada ca a venit si e in credinciosi si prin ei putea Duhul sa faca minuni. Pavel si Timotei aveau daruri duhovnicesti si puteau vindeca. Pavel putea vindeca si stia chiar daca era la distanta ce se intampla in biserica din Corint ( 1 Corinteni 5 ), dar nici unul din ei nu a putut vindeca boala de stomac a lui Timotei de aceea ii recomanda Pavel sa bea un pic vin:

1 Timotei 5, 23:
23. Sa nu mai bei numai apa, ci sa iei si cate putin vin, din pricina stomacului tau si deselor tale imbolnaviri.

Nu mai aveau acest dar de vindecare si trebuiau sa foloseasca medicamente. Minunile nu mai existau caci dupa apostoli nu este cunoscut ca cineva ar fi fost vindecat prin minuni sau ca cineva a vorbit in limbi pentru ca ar fi existat deja atunci biserici penticostale. Dar acestea au aparut dupa 1900 cu alte secte cum ar fi carismaticii cu invatatorii lor falsi. Unde au fost minunile si vorbirea in limbi 1900 de ani. Nu e ciudat ca vindecarile si vorbirea in limbi a aparut odata cu aceste invataturi false?

In anul 2004 am fost un timp indelungat membru al unei biserici rusesti penticostale. De la inceput au venit frati la mine si mi-au vorbit de minuni si semne, iar de la amvon se spuneau povesti cu minuni ca de exemplu:

"Cand eram in Rusia ne puteam intalni numai in locuri ascunse sa tinem adunare si trebuiam sa schimbam tot timpul locul unde ne intalneam pentru ca eram urmariti de comunisti. Uneori, ne intalneam in padure chiar si cand afara era foarte frig. Candva l-au arestat pe bunicul meu si l-au dus in Siberia. Dar el nu a incetat nici in inchisoare sa creada in Dumnezeu chiar daca paznicii din inchisoare l-au fortat sa renunte la credinta lui. Odata l-au amenintat ca il lasa afara dezbracat daca nu renunta la credinta lui, iar afara erau - 40 de grade. El insa nu a renuntat la credinta lui. Totusi l-au dezbracat si l-au lasat asa in fata portii inchisorii, afara intr-un ger la - 40 grade. Totusi, Dumnezeu l-a pazit si lui nu i s-a intamplat nimic pana dimineata cand l-au adus din nou in celula lui."
Aceasta poveste am auzit-o adesa la penticostali. Ori au avut acelasi bunic toti ori era normal ca paznicii sa ii scoata afara si sa nu inghete nici unul. Dar am lasat povestea asa pentru ca nu stiam daca e adevarata sau nu.
In 26 Decembrie 2006 a fost un tsunami mare in Oceanul Indian. Cateva zile dupa, unul din batranii adunarii a citit o scrisoare de la o adunare penticostala din Indonezia. In scrisoare povestea conducatorul acestei adunari, despre o minune care au trait-o: au vrut sa faca adunare de Craciun in centrul orasului , dar Dumnezeu le-a spus printr-un profet sa nu mearga in oras ci sa mearga pe un deal in afara orasului. De aceea s-au si dus pe acel deal. In acest timp cand erau pe acel deal a venit tsunami si a distrus intreg orasul si Dumnezeu le-a salvat viata.
Cateva luni mai tarziu am citit intr-o revista crestina o povestire asemanatoare despre o adunare din Indonezia. Dar nu era vorba de o adunare pentiostala ci in general de crestinii care doreau sa se adune de Craciun in oras. Insa cei din regim nu le-au dat aprobare sa faca acest lucru , de aceea au primt permisiunea sa mearga pe un deal si astfel au fost salvati.
Putem observa ca e vorba de aceeasi crestini si de aceeasi relatare, doar ca penticostalii au schimbat povestea in interesul lor si au imprastiat minciuni ca sa arate ca ei sunt adevarata biserica si numai ei au Duhul Sfant. Astfel ei s-au descoperit ca si mincinosi.
Pe de alta parte putem vedea cum ne vorbeste Dumnezeu cu adevarat, si anume prin calauzire. El s-a folosit de conducatorii orasului ca sa isi salveze biserica. Crestinii din Indonezia au fost cu siguranta dezmagiti ca nu au putut tine adunarea de Craciun in oras, pentru a da marturie si celorlalti. Ei s-au rugat sigur sa primeasca aprobarea de a tine Craciunul in centrul orasului, insa au trebuit sa mearga pe acel deal, intr-un loc singuratic. Dar si de aici putem invata ca trebuie sa ne incredem pe deplin in Dumnzeeu chiar si atunci cand totul nu se indeplineste cum am planuit si chiar daca dupa gandirea noastra ar fi parut bine pentru o evanghelizare. Dar trebuie sa suportam si o intorsatura nefavorabila chiar daca nu intelegem de ce a ingaduit Dumnezeu asa. Dupa ce s-a rezolvat problema si totul e in ordine, atunci putem vedea mai bine planul lui Dumnezeu si vedem cum El ne-a condus. Subliniez aici conducerea, calauzirea si nu faptul ca Dumnzeu a spus. El nu vorbeste direct si nu vorbeste prin viziuni.
Dupa un timp am fost in vizita in Australia pentru o luna si acolo am vizitat o biserica penticostala. Si in aceasta adunare er aun frate care se lauda ca ar fi un mare acordeonist in Romania si le povestea la toti ca el ar fi avut visuri sau viziuni de la Dumnezeu si ca el ar fi un profet. Candva, pana la urma s-a dovedit ca el spunea toate povestile dintr-o carte pe care a citit-o.
Vedem cum asemenea minciuni nu apar numai intr-o adunare ci sunt normale in toate adunarile lor. Nici nu e de mirare, pentru ca acolo unde e diavolul nu poate fi si adevarul.

Daca tot suntem la tema misiune atunci ramanem un pic aici. Multi misionari interpreteaza gresit Cuvantul lui Dumnezeu sau il inteleg gresit si astfel sunt omorati in timpul lucrarii lor de misiune sau au alte suferinte de indurat. Si astfel nu e de mirat ca li se intampla aceste lucrui pentru ca ei nu sunt misionari adevarati ci sunt falsi si vin dintr-o adunare cu o invatatura falsa. Acesti misonari nu au fost sub ocrotirea lui Dumnezeu si Dumnezeu nu poate sa ii conduca cum vrea El pentru ca ei nu sunt copiii Sai, deci nu ii apartin Lui. Acestor biserici apartin penticostalii, carismaticii, mormonii, martorii lui Iehova si alte biserici orientate lumesti din cadrul baptistilor sau al crestinilor dupa evanghelie. Acestia s-au indepartat prea mult de Dumnezeu chiar daca ei spun ca merg cu El.
Nu de mult am citit o carte care este recomandata de crestini. Se numeste "Si El a semanat 5 seminte". In aceasta carte este vorba despre 5 misionari americani care au plecat cu familiile lor in Bolivia ca sa misoneze triburile indio de acolo. Nici nu au reusit sa ii evanghelizeze cum trebuie si dupa scurt timp au fost omorati toti 5. Pe scurt spus: au murit degeaba. Deci poate fi asta voia lui Dumnezeu ca proprii lui misonari sa moara inainte sa aiba roade sau macar inainte de a si incepe lucrarea? Au lasat totul in urma si au luat asupra lor o viata grea si au jertfit totul. Deci cum a putut ingadui Dumnezeu sa moara? Si necredinciosii isi pun aceasta intrebare dar pentru ei raspunsul e usor: ei nu sunt credinciosi, nu apartin lui Dumnezeu si Dumnezeu nu ii poate ocroti si calauzi. Dumnezeu da, iubeste toti oamenii dar nu toti oamenii merg in ceruri. Deci ce fost cu acesti misonari? Roadele sunt aceleasi ca la necredinciosi : au murit necredinciosi. Deci ei nu erau copii lui Dumnezeu? Daca da, de ce nu? Cine citeste aceasta carte si nu se pricepe la invataturi gresite sau erezii, nu va observa de ce a permis Dumnezeu acest lucru. Dar sunt destule dovezi in carte care arata ca acesti misionari erau carismatici. De exemplu, povesteste cea care a scris cartea ( una din sotiile unui misionar care a fost omorat) cum ca, cel care conducea misonarii, la un timp de rugaciune asa de puternic s-a rugat incat scaunul lui s-a mutat cu el de la masa pana la usa. Aceste fenomene sunt intalnite numai daca sunt influente demonice. Dar misonarii au interpretat acest lucru ca si o minune, deoarece ei credeau in minuni si au asteptat o minune de genul. Au mai facut si alte greseli cand au vrut sa ia contact cu locuitorii tribului si au sperat ca Dumnezeu ii va pazi. Deci L-au pus la incercare pe Dumnezeu si L-au provocat cu intentie ca sa fie orotiti cand sunt in pericol, si intr-un pericol asa mare in care o alta persoana nu s-ar fi implicat. Acestea au fost greselilie lor spirituale si omenesti.

Luca 4, 9-12:
9. Diavolul L-a dus apoi in Ierusalim, L-a asezat pe streasina acoperisului Templului si I-a zis: "Daca esti Fiul lui Dumnezeu, arunca-Te jos de aici;
10. caci este scris: "El va porunci ingerilor Lui sa Te pazeasca";
11. si: "ei Te vor lua pe maini, ca nu cumva sa Te lovesti cu piciorul de vreo piatra."
12. Isus i-a raspuns: "S-a spus: "Sa nu ispitesti pe Domnul Dumnezeul tau."

Luca 22,35-36:
35. Apoi le-a mai zis: "Cand v-am trimis fara punga, fara traista si fara incaltaminte, ati dus voi lipsa de ceva?" "De nimic", I-au raspuns ei.
36. Si El le-a zis: "Acum, dimpotriva, cine are o punga s-o ia; cine are o traista, de asemenea, s-o ia; si cine n-are sabie sa-si vanda haina si sa-si cumpere o sabie.

Domnul Isus nu e personal intre noi sa ne apere de diavol si legile naturii sunt inca pe pamant. Trebuie in calatoriile misionare sa avem tot ce ne trebuie cu noi. Acest lucru trebuie sa il vedem si duhovniceste, sabia din verset nu e sabia propriu zisa ci pentru diavol, spiritual vorbind.
In cazul misionarilor din Bolivia, exista dusmanie intre triburi si locuitorii de acolo, pentru ca cei de acolo au folosit bastinasii ca si sclavi si i-au si omorat. Indio de acolo nu au facut deosebire intre localnici si misonari pentru ca nu ii cunosteau si nu stiau cu ce motive veneau la ei. Normal, fiecare incercare de lua contact cu cei din trib sfarsea in conflict, case arse, si oameni omorati, iar cei din trib erau luati ca sclavi. Aceasta situatie le era cunoscuta misonarilor pentru ca au fost avertizati de localnici sa nu mearag la acele triburi altfel nu se vor mai intoarce. Dar misionarii nu au ascultat de ei. Si asa au pornit la drum pentru ai gasi pe cei din trib la locul unde au fost vazuti ultima data, fara sa le stie limba si fara sa ia arme cu ei. Au luat arme numai pana la inceputul satului de indio pentru a se proteja de animalele din jungla. Apoi au lasat insa armele in urma pentru a le arata celor din trib ca vin cu ganduri de pace si pentru ca sa nu ii sperie. Si nu era de mirare ca au fost luati prizonieri de trib si nu au mai fost vazuti niciodata. Sotiile misionarilor au observat ca nu a fost bine cum au procedat sotii lor, de aceea au continuat misiunea chiar fara barbatii lor, dar au invatat limba tribului, si s-au apropiat cu atentie de indio prin alti indio care i-au cunoscut in oras, sclavi, si atunci le-au castigat treptat increderea si asa au si aflat ca barbatii lor erau sigur morti si au aflat si cine i-a omorat.
Putem vedea diferenta intre drumul carismatic si drumul normal, crestin de a misiona. Drumul cu minuni si semne nu a functionat de loc dar cealalta cale a functinoat pentru ca au gandit logic, cu toate ca era aceeasi grupa carismatica. Dar au invatat ca nu il poti pune pe Dumnezeu la incercare. Dar nu cred ca au invatat faptul ca, felul in care au crezut , credinta lor a fost gresita. Vedem aici ca Dumnezeu se tine de legile naturii si nu mai exista minuni sau semne. Vremurile minunilor nu mai exista, au incetat o data cu apostolii.
Tot timplu apar stiri despre misionari omorati sau crestini in tari islamice. In aceste tari e ceva normal asa ceva, pentru ca acolo crestinii nu au nici un drept. Musulmanii pot face acolo cu crestinii ce vor. Dar si aici sunt numai crestini falsi care sunt omorati asa ca si catolicii, care se inchina la Maria si nu i se inchina lui Isus. Cum poate Dumnezeu sa pazeasca asemenea crestini? Dumnezeu spune clar ca El nu accepta inchinarea la idoli.

Exista in Biblie exemple de martiri care au murit care au fost crestini adevarati asa ca apostolii, dar au fost cazuri individuale nu au fost executii in masa, apoi acei crestini adevarati si-au terminat lucrarea de misiune si apoi au fost ucisi.

Am vazut ca Duhul Sfant a trebuit sa se arate, sa se prezinte prin semne si minuni asa cum au facut-o si Dumnezeu si Domnul Isus iar apoi minunile au incetat. Atunci cum mai vorbeste Dumnezeu azi cu oamenii si cum vorbesc oamenii cu El, daca nu mai exista profeti sau apostoli? Prin Duhul Safnt care este dat fiecaruia care crede in Domnul Isus. Duhul Sfant nu mai lucreaza prin minuni ci prin calauzire. Ii calauzeste pe credinciosi in asa fel incat sa ii faca voia, doar daca asculta de El. Inseamna ca Duhul ne face atenti, ne atrage atentia asupra anumitor lucruri si ne trezeste interesul asupra unor lucruri, sau ne deschide si inchide usi. Asa ne conduce si ne invata prin Cuvantul Sau prin faptul ca ne explica mintii noastre cum trebuie inteleasa Biblia si la ce ar trebui sa fim atenti si cum s-o interpretam. E ca si cum ne-ar veni o idee. Dumnezeu ne vorbeste printr-o voce linsitita care desi nuse aude ci o intelegem ca si o inspiratie care parca ar veni de la noi.

Omul are un duh, care ne conduce mintea, constiinta. Dar fiecare om isi cauta propriul Domn sau stapan: Dumnezeu sau Satana. Daca nu alege, atunci automatic l-a ales pe diavol. Fiindca fiecare om este nascut in pacat si trebuie sa se intoarca la Dumnezeu cand este adult. Cat timp el este un copil, este cu copil al lui Dumnezeu, insa este sub influenta parintilor sai. Daca parintii sunt necredinciosi atunci i se pot inatmpla copilului lucruri rele, iar un copil care are parintii credinciosi nu i se poate intampla nimic rau daca nu permite Dumnezeu. Dar se intampla si la copiii celor credinciosi atunci cand parintii sunt pedepsiti din cauza pacatului asa cum scrie in Vechiul Testament . Dar daca copilul creste, devine adult si nu se pocaieste , este sub influenta si puterea diavolului pana cand moare sau pana cand se pocaieste. Daca o persoana nu se pocaieste duhul sau va fi influentat de un duh rau care il va controla din ce in ce mai mult pana primeste control si putere asupra acestuia. Dar daca il accepta pe Dumnezeu ca stapan, atunci el va fi sub puterea Duhului Safnt si atata timp cat e ascultator de Dumnezeu cu atat mai mult va creste in credinta si va avea multe experiente cu Dumnezeu. Daca am facut ceva gresit Duhul Sfant ene vorbeste prin constiinta noastra si nu ne da pace pana nu am pus in ordine acea greseala. Acest lucru inseamna calauzire fara minuni. Sa luam cateva exemple din viata de zi cu zi si sa vedem cum ne conduce Dumenzeu si cum ne vorbeste.

Prin Biblie

Mai intai ne-a dat Dumnezeu Biblia. Fiecare care crede in El si vrea sa ii faca voia, el citeste intai Biblia si vrea sa faca tot ce scrie in ea. Pentru situatiile de zi cu zi sunt destule exemple in Biblie cum sa ne comportam. Deci daca ajungem intr-o situatie unde nu stim cum sa ne comportam sau cum sa ne hotaram sau am facut un pacat si nu vrem sa ne intoarcem, ne face Dumnezeu atenti asupra Cuvantului Sau si ne aminteste ce am citit sau ne lasa sa citim acel verset din intamplare. Si astfel ne vorbeste prin ratiune. Dar daca asa nu ascultam atunci El incearca prin alte situatii sa ne vorbeasca. Daca nici asa nu functioneaza atunci El trimite oameni care ne atrag atentia, fara s astim ca ei sunt de fapt trimisi de Dumnezeu. Si astfel e numai un ajutor . Dar daca nici asa nu functioneaza atunci atunci Dumnezeu ii arata unui alt om pacatul nostru si cel putin cineva cunoaste pacatul nostru si astfel e rusions acest lucru. Atunci Dumnezeu trimite la noi acea persoana si care ne face atent asupra pacatului si asa de dirrect incat nu il putem ignora. Dar daca nu il ascultam atunci Dumnezeu se departeaza din viata noastra, vom fi dati de rusine pentru ca toti vor sti pacatul . Doar atunci cand ne pocaim si ne pare rau de pacat si ne cerem iertare atunci Dumnezeu va reveni in vietile noastre si va lua controlul asupra noastra si atunci va fi totul in ordine. Dar ceea ce am pacatuit va ramane si oamenii vor vorbi mereu despre aceasta si numai dupa ce va trece ceva timp nu vor mai fi zvonuri. De accea e cel mai bine sa ascultam vocea lui Dumnezeu cat mai devreme ca sa fim scutiti de multe probleme.

Prin boli

Sa nu ne lasam inselati de diavolul ca Dumnezeu nu ne paraseste si nu ne mai vorbeste, pentru ca in Iov 33,14-30 scrie ca Dumnezeu ne avertizeaza de 3 ori apoi pleaca de la noi:

14. Dumnezeu vorbeste insa, cand intr-un fel, cand intr-altul, dar omul nu ia seama.
15. El vorbeste prin vise, prin vedenii de noapte, cand oamenii sunt cufundati intr-un somn adanc, cand dorm in patul lor.
16. Atunci El le da instiintari si le intipareste invataturile Lui,
17. ca sa abata pe om de la rau si sa-l fereasca de mandrie,
18. ca sa-i pazeasca sufletul de groapa si viata de loviturile sabiei.
19. Si prin durere este mustrat omul in culcusul lui, cand o lupta necurmata ii framanta oasele.
20. Atunci ii este greata de paine, chiar si de bucatele cele mai alese.
21. Carnea i se prapadeste si piere, oasele care nu i se vedeau raman goale;
22. sufletul i se apropie de groapa, si viata de vestitorii mortii.
23. Dar daca se gaseste un inger mijlocitor pentru el, unul din miile acelea care vestesc omului calea pe care trebuie s-o urmeze,
24. Dumnezeu Se indura de el si zice ingerului: "Izbaveste-l, ca sa nu se coboare in groapa; am gasit un pret de rascumparare pentru el!"
25. Si atunci carnea lui se face mai frageda ca in copilarie, se intoarce la zilele tineretii lui.
26. Se roaga lui Dumnezeu, si Dumnezeu ii este binevoitor, il lasa sa-I vada fata cu bucurie si-i da inapoi nevinovatia.
27. Atunci el canta inaintea oamenilor si zice: "Am pacatuit, am calcat dreptatea, si n-am fost pedepsit dupa faptele mele;
28. Dumnezeu mi-a izbavit sufletul ca sa nu intre in groapa, si viata mea vede lumina!"
29. Iata, acestea le face Dumnezeu, de doua ori, de trei ori, omului,
30. ca sa-l ridice din groapa, ca sa-l lumineze cu lumina celor vii.

In Vechiul Testament a trimis Dumnezeu ingeri care au vorbit oamenilor, dar astazi nu mai e nevoie de ingeri caci Dunmnezeu ne avertizeaza direct prin Duhul Sfant. Sa nu ne lasam pacaliti nici de credinicosi care spun ca Dumnezeu nu pedepseste prin boli, caci fiecare rau care ni se intampla este ori o pedeapsa ori o incercare, o proba asa ca ca la Iov.
Insa diferenta dintre o incercare, proba si pedeapsa este durata. O incercare este de scurta durata iar o pedeapsa dureaza atata timp pana ne pocaim. Dar exista si pedepse de lunga durata cum ar fi de exemplu un copil cu un handicap, caci Dumnezeu pedepseste parintii si prin copii.

Exod 20,5-6:
5. Sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti; caci Eu, Domnul Dumnezeul tau, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc nelegiuirea parintilor in copii, pana la al treilea si la al patrulea neam al celor ce Ma urasc,
6. si Ma indur pana la al miilea neam de cei ce Ma iubesc si pazesc poruncile Mele.

Exod 34,7:
7. care Isi tine dragostea pana in mii de neamuri de oameni, iarta faradelegea, razvratirea si pacatul, dar nu socoteste pe cel vinovat drept nevinovat, si pedepseste faradelegea parintilor in copii si in copiii copiilor lor pana la al treilea si al patrulea neam!"

Asa incat acel copil handicapat este produsul pacatului nostru dar daca ne pocaim atunci acel copil nu va deveni sanatos, dar Dumnezeu va gasi cai si metode sa ii usuram viata. Dar daca vedem ca boala nu e mai bine sau suferinta e tot mai mare atunci stim ca pacatul e inca in noi.
Pentru ca uneorine mintim si ne pacalim singuri sau credem ca pacatul nu e asa grav sau gasim alte motive. Dar vedem clar ca nu e asa.
De aceea trebuie sa aruncam afara din noi ce nu i place Lui Dumnezeu. Doar atunci va deveni totul mai bine. Caci asa spune Dumnezeu in capitolul 18 din Ezechiel:

1. Cuvantul Domnului mi-a vorbit astfel:
2. "Pentru ce spuneti voi zicatoarea aceasta in tara lui Israel: "Parintii au mancat agurida, si copiilor li s-au strepezit dintii"?
3. Pe viata Mea, zice Domnul Dumnezeu, ca nu veti mai avea prilej sa spuneti zicatoarea aceasta in Israel.
4. Iata ca toate sufletele sunt ale Mele. Dupa cum sufletul fiului este al Meu, tot asa si sufletul tatalui este al Meu. Sufletul care pacatuieste, acela va muri.
5. Omul care este drept, care face judecata si dreptate,
6. care nu mananca pe munti carne jertfita idolilor si nu ridica ochii spre idolii casei lui Israel, care nu necinsteste nevasta aproapelui sau si nu se apropie de nevasta sa in timpul necuratiei ei,
7. care n-asupreste pe nimeni, care da inapoi datornicului zalogul, care nu rapeste nimic, care da din painea lui celui flamand si inveleste cu o haina pe cel gol,
8. care nu imprumuta cu dobanda si nu ia camata, care isi abate mana de la nelegiuire si judeca dupa adevar intre un om si altul,
9. care urmeaza legile Mele si pazeste poruncile Mele, lucrand cu credinciosie - omul acela este drept si va trai negresit, zice Domnul Dumnezeu.
10. Daca acum omul acesta are un fiu iute la manie, care varsa sange sau care face ceva de felul acesta;
11. daca acest fiu nu se ia in nimic dupa purtarea tatalui sau neprihanit, ci mananca pe munti, necinsteste pe nevasta aproapelui sau,
12. asupreste pe cel nenorocit si pe cel lipsit, rapeste, nu da inapoi zalogul, ridica ochii spre idoli si face uraciuni,
13. imprumuta cu dobanda si ia camata, s-ar putea oare sa traiasca un astfel de fiu? Nu va trai; a savarsit toate aceste uraciuni, de aceea trebuie sa moara. Sangele lui sa cada asupra capului lui!
14. Dar daca un om are un fiu, care vede toate pacatele tatalui sau le vede, dar nu face la fel;
15. daca fiul acela nu mananca pe munti si nu ridica ochii spre idolii casei lui Israel, nu necinsteste pe nevasta aproapelui sau,
16. nu asupreste pe nimeni, nu ia niciun zalog, nu rapeste, ci da din painea lui celui flamand si acopera cu o haina pe cel gol,
17. isi abate mana de la nelegiuire, nu ia nici dobanda, nici camata, pazeste poruncile Mele si urmeaza legile Mele, acela nu va muri pentru nelegiuirea tatalui sau, ci va trai negresit.
18. Dar tatal sau, care a fost un asupritor, a rapit de la altii, a facut in mijlocul poporului sau ce nu este bine, el va muri pentru nelegiuirea lui!
19. Voi insa ziceti: "Pentru ce nu poarta fiul pedeapsa pentru nelegiuirea tatalui sau?" Pentru ca fiul a lucrat dupa neprihanire si dreptate, a pazit si a implinit toate legile Mele; el va trai negresit!
20. Sufletul care pacatuieste, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatalui sau, si tatal nu va purta nelegiuirea fiului sau! Neprihanirea celui neprihanit va fi peste el, si rautatea celui rau va fi peste el.
21. Dar daca cel rau se intoarce de la toate pacatele pe care le-a savarsit si pazeste toate legile Mele, si face ce este drept si placut, va trai negresit, nu va muri.
22. Toate faradelegile pe care le-a facut i se vor uita! El va trai din pricina neprihanirii in care a trait.
23. Doresc Eu moartea pacatosului - zice Domnul Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degraba ca el sa se intoarca de pe caile lui si sa traiasca?
24. Insa daca cel neprihanit se abate de la neprihanirea lui si savarseste nelegiuirea, daca se ia dupa toate uraciunile celui rau, s-ar putea sa traiasca el oare? Nu, ci toata neprihanirea lui va fi uitata, pentru ca s-a dat la nelegiuire si la pacat; de aceea va muri in ele.
25. Voi ziceti: "Calea Domnului nu este dreapta!" Ascultati, dar, casa lui Israel! Nu este calea Mea dreapta? Oare nu mai degraba caile voastre nu sunt drepte?
26. Daca cel neprihanit se abate de la neprihanirea lui si savarseste nelegiuirea, si moare pentru aceasta, moare din pricina nelegiuirii pe care a savarsit-o.
27. Dar daca cel rau se intoarce de la rautatea lui si face ce este drept si bine, isi va pastra sufletul viu.
28. Pentru ca isi deschide ochii si se abate de la toate faradelegile pe care le-a savarsit, va trai, si nu va muri.
29. Casa lui Israel zice: "Calea Domnului nu este dreapta." Oare calea Mea nu este dreapta, casa lui Israel? Oare nu mai degraba caile voastre nu sunt drepte?
30. De aceea va voi judeca pe fiecare dupa caile lui, casa a lui Israel, zice Domnul Dumnezeu. Intoarceti-va si abateti-va de la toate faradelegile voastre, pentru ca sa nu va duca nelegiuirea la pieire.
31. Lepadati de la voi toate faradelegile prin care ati pacatuit, faceti-va rost de o inima noua si un duh nou. Pentru ce vreti sa muriti, casa a lui Israel?
32. Caci Eu nu doresc moartea celui ce moare, zice Domnul Dumnezeu. Intoarceti-va, dar, la Dumnezeu si veti trai."

Daca parintii sunt necredinciosi si au pacat atunci sunt blestemati. Atunci se duce blestemul mai departe la copii, acca i si acestia raman necredinciosi in pacatele lor. Doar daca copilul se pocaieste atunci va fi eliberat de acest blestem si poverile, pacatele parintilor nu trec asupra copiilor. Dar fara legatura cu parintii, Dumnezeu pedepseste oamenii prin boli si pe cei credinciosi daca nu se intorc de la pacatele lor.

1 Corinteni 11, 29-32:
29. Caci cine mananca si bea isi mananca si bea osanda lui insusi, daca nu deosebeste trupul Domnului.
30. Din pricina aceasta sunt intre voi multi neputinciosi si bolnavi, si nu putini dorm.
31. Daca ne-am judeca singuri, n-am fi judecati.
32. Dar, cand suntem judecati, suntem pedepsiti de Domnul, ca sa nu fim osanditi odata cu lumea.

Asta nu e valabila numai pentru Cina Domnului ci si in general pentru pacate. Un alt text il gasim in Matei 9,2:

2. Si iata ca I-au adus un slabanog care zacea intr-un pat. Isus le-a vazut credinta si a zis slabanogului: "Indrazneste, fiule! Pacatele iti sunt iertate!"

Isus nu i-a spus ca va fi vindecat , ci mai intai ca pacatele ii sunt iertate, pentru ca pacatul este cauza bolii. Altfel, degeaba ar fi vindecat Domnul Isus fara sa ii ierte mai intai pacatele, si asa boala ar fi revenit. In Ioan 9,1-2 mai intalnim un caz:

1. Cand trecea, Isus a vazut pe un orb din nastere.
2. Ucenicii Lui L-au intrebat: "Invatatorule, cine a pacatuit: omul acesta sau parintii lui, de s-a nascut orb?"

In acea vreeme stiau toti evreii, ca Dumnezeu pedepseste prin boala, de aceea au intrebat ucenicii pe Isus cine a pacatuit dintre ei, orbul sau familia lui. Dar era clar faptul ca unul din ei a pacatuit altfel nu se nastea orb.

Bolile sunt deci si ele un mod de a comunica intre Dumnezeu si om. Cui nu ii place un astfel de adevar atunci va avea de suferit in probleme si multe necazuri asa cum scrie in Iov 33, 14-30.

Prin alti oameni

Cum am mai spus si mai sus, Dumnezeu ne trimite oameni cand nu ii ascultam vocea, pentru ca e mai simplu sa ascultam cand ne vorbeste o persoana decat un gand care ne trece prin minte.
Si asa e irelevant daca acest om este credincios sau nu. Uneori Dumnezeu permite sa ne vorbeasca si prin credinciosi care nu au habar de Biblie dar care au habar de legile pamantesti. Pentru ca uneri incalcam si aceste legi omenesti. Dar cand Dumnezeu da afara chiar si un credincios , arata asa.

Matei 18, 15-18:
15. Daca fratele tau a pacatuit impotriva ta, du-te si mustra-l intre tine si el singur. Daca te asculta, ai castigat pe fratele tau.
16. Dar, daca nu te asculta, mai ia cu tine unul sau doi insi, pentru ca orice vorba sa fie sprijinita pe marturia a doi sau trei martori.
17. Daca nu vrea sa asculte de ei, spune-l bisericii; si, daca nu vrea sa asculte nici de biserica, sa fie pentru tine ca un pagan si ca un vames.
18. Adevarat va spun ca orice veti lega pe pamant va fi legat in cer; si orice veti dezlega pe pamant va fi dezlegat in cer.

1 Tesaloniceni 5, 14:
14. Va rugam, de asemenea, fratilor, sa mustrati pe cei ce traiesc in neoranduiala; sa imbarbatati pe cei deznadajduiti; sa sprijiniti pe cei slabi, sa fiti rabdatori cu toti.

Dar daca sunt pacate extreme care sunt mai rele ca cele de la necredinciosi si nici ei nu le practica, atunci trebuie aruncat pacatosul imediat din adunare, pentru ca orice mustrare nu isi mai are sens.

1 Corinteni 5,11-13:
11. Ci v-am scris sa n-aveti niciun fel de legaturi cu vreunul care, macar ca isi zice "frate", totusi este curvar, sau lacom de bani, sau inchinator la idoli, sau defaimator, sau betiv, sau hraparet; cu un astfel de om nu trebuie nici sa mancati.
12. In adevar, ce am eu sa judec pe cei de afara? Nu este datoria voastra sa judecati pe cei dinauntru?
13. Cat despre cei de afara, ii judeca Dumnezeu. Dati afara, dar, din mijlocul vostru pe raul acela.

2 Tesaloniceni 3,6+14:
6. In Numele Domnului nostru Isus Hristos, va poruncim, fratilor, sa va departati de orice frate care traieste in neoranduiala, si nu dupa invataturile pe care le-ati primit de la noi.

14. Si, daca n-asculta cineva ce spunem noi in aceasta epistola, insemnati-vi-l si sa n-aveti niciun fel de legaturi cu el, ca sa-i fie rusine.

Daca cel ce a pacatuit s-a pocait, atunci poate reveni din nou in adunare.

2 Corinteni 2,5-11:
5. Daca a fost cineva o pricina de intristare, nu m-a intristat numai pe mine, ci pe voi toti; cel putin in parte, ca sa nu spun prea mult.
6. Este destul pentru omul acesta pedeapsa care i-a fost data de cei mai multi;
7. asa ca, acum, este mai bine sa-l iertati si sa-l mangaiati, ca sa nu fie doborat de prea multa mahnire.
8. De aceea, va rog sa va aratati iarasi dragostea fata de el;
9. caci v-am scris si cu gandul ca sa va pun la incercare si sa vad daca sunteti ascultatori in totul.
10. Dar pe cine iertati voi, il iert si eu. In adevar, ce am iertat eu - daca am iertat ceva - am iertat pentru voi, in fata lui Hristos,
11. ca sa nu lasam pe Satana sa aiba un castig de la noi; caci nu suntem in nestiinta despre planurile lui.

Daca nu ascultam de Dumnezeu prin oamenii care El ni-i trimite atunci vine pedeapsa si nu va fi usor.

Prin imprejurari, intamplari din viata

Dumnezeu ne vorbeste in viata noastra si prin imprejurari sau intamplari din viata noastra, cum ar fi un accident de masina. Unii crestini trebuie sa se schimbe in anumite domenii , de exemplu nu poti circula cu masina prea repede . Si asa se poate ca Dumnezeu permite unuia sa faca un accident cu masina ca acea persoana sa nu mai faca greseli cand conduce masina.

Daca cineva isi doreste o casa si Dumnezeu permite lucrul acesta , si el poate plati casa si se va ingriji de casa atunci El va lasa sa se intample asa.

Daca ne tinem de Cuvantul lui Dumnezeu si dorim sa avem ceva, ne rugam, atunci ni se va da.
Acest lucru se numeste binecuvantare. Binecuvantarea e si ea o forma de comunicare intre oameni si Dumnezeu. Sau mai bine zis este un raspuns la rugaciunile noastre sau sau o rasplata pentru faptele bune care le- am facut pentru El. Domnul Isus spune ca daca il rugam El ne va da ce Ii cerem , doar daca se potriveste cu credinta.

1 Ioan 3,22:
22. Si orice vom cere vom capata de la El, fiindca pazim poruncile Lui si facem ce este placut inaintea Lui.

1 Ioan 5, 14-15:
14. Indrazneala pe care o avem la El este ca, daca cerem ceva dupa voia Lui, ne asculta.
15. Si, daca stim ca ne asculta, orice I-am cere, stim ca suntem stapani pe lucrurile pe care I le-am cerut.

Iacov 4, 2-3:
2. Voi poftiti, si nu aveti; ucideti, pizmuiti, si nu izbutiti sa capatati; va certati si va luptati, si nu aveti, pentru ca nu cereti.
3. Sau cereti, si nu capatati, pentru ca cereti rau, cu gand sa risipiti in placerile voastre.

Sunt lucruri de care nu avem asa urgenta nevoie dar de altele care ne pot usura viata. Asta se numeste binecuvantare. Cu cat mai mult facem lucruri pentru Dumnezeu si ne jertfim timpul sau banii pentru El atunci vom fi cu atat mai mult binecuvantati si El ne da lucruri pentru care nu ne-am rugat dar totusi ni le-am dorit, caci Dumnezeu stia dinainte ce voiam pentru ca ne stie inima si ce gandim. Dar degeaba jertfim pentru Dumnezeu si pe de alta parte nu ii tinem poruncile si ii invatam pe alti oameni fals. Intai Dumnezeu ne vrea ascultarea apoi jertfele asa cum i-a spus Samuel lui Saul in 1 Samuel 13. Jertfa fara ascultare nu are nici o valoare.

Sa spunem ca un tanar crestin vrea sa se castoreasca si cauta o sotie. De unde stie el, care e cea potrivita ? Mereu aud : " Dumneezu ne-a vorbit si ne-a spus ca el sau ea e acela care-i pentru mine." Chiar a vorbit Dumnezeu? Daca da ,atunci cum? Cum pot stii cei doi daca sunt unul pentru altul pentru toata viata?
Nu cred ca Dumnezeu ne mai vorbeste inca prin visuri sau vizuni ca si in Vechiul Testament sau ca si pana la Cincizecime. Eu cred ca Dumnezeu nu trebuie sa ne vorbeasca asa sau direct, ci azi avem Biblia. Dumnezeu ne-a spus in cazul in care cautam un partener sau o partenera care e cea potrivita:

2 Corinteni 6,14:
14. Nu va injugati la un jug nepotrivit cu cei necredinciosi. Caci ce legatura este intre neprihanire si faradelege? Sau cum poate sta impreuna lumina cu intunericul?

1 Corinteni 7, 39:
39. O femeie maritata este legata de lege cata vreme ii traieste barbatul; dar, daca-i moare barbatul, este sloboda sa se marite cu cine vrea; numai in Domnul.

Aceasta este singura conditie cand se cauta un partener de casatorie: amandoi sa fie credinciosi si sa isi incheie legamntul de casatorie cu Dumnezeu. Normal ca mai sunt si alte legi cand amandoi sunt credinciosi, cum ar fi in educarea copiiilor, sarcinile, muncile din cadrul familiei si sa se iubeasca. Dar daca unul din ei spune ca e credincios dar vrea sa aiba mereu dreptate si e o feminista atunci casatoria nu va functiona. Mai ales daca femeia vrea sa fie pe acelasi loc cu sotul ei in ierarhie. Sau daca sotul nu isi iubeste sotia, sau daca unul din ei nu is doreste copii si trece peste porunca " inmultiti-va". Aceasta lista cu incalcari de porunci se poate duce la nesfarsit. De aceea este important ca amndoi sa fie credinciosi si sa fie crestini cu adevarat si astfel sa nu gaseasca diavolul o usa care sa o foloseasca impotriva celor 2. Si atunci numai timpul va spune daca casatoria va avea sfarsit.
Atunci de unde sa stim daca partenerul este un crestin adevarat? Prin faptul ca ii vedem roadele. Trebuie sa vedem cum se comporta, cum vorbeste, cum se imbraca, cum vorbeste de Dumnezeu. Sunt faptele lui bune sau rele? Trebuie sa observam partenerul si in afara adunarii, pentru ca acolo se dau toti sfinti. Daca nu gasim nimic care sa fie rau atunci se pot casatori. Dar daca gasim ceva rau atunci nu trebuie ignorat caci multi sunt deja asa de indragostiti in partener si nu mai vad ceea ce e au. Daca se face asa, atunci a nu se mire de ce nu functioneaza casnicia sau de ce nu se potrivesc. Daca Dumnezeu nu vrea ca sa ne casatorim cu acel partener atunci el ne va arata ori faptele lui rele, ori Dumnezeu ne arata prin alti frati faptele lui. Daca ignoram aceste lucruri atunci suntem singuri de vina daca nu functioneaza casatoria, si nu va functiona pentru ca unde este pacat este si cearta, durere, haos si despartire.

Vedem deci ca in orice stituatie din viata este important intai sa urmam poruncile lui Dumnezeu inainte sa asteptam ceva de la Dumnezeu si inainte sa vorbim cu El.

In acest mod va vorbi Dumnezeu cu noi pana la revenirea Domnului Isus.

La sfarsitul acestui capitol din istoria mantuirii vreau sa arat cum va fi pentru acei crestini care inca cred in viziuni si minuni.

Matei 7,21-23:
21. Nu oricine-Mi zice: "Doamne, Doamne!" va intra in Imparatia cerurilor, ci cel ce face voia Tatalui Meu care este in ceruri.
22. Multi Imi vor zice in ziua aceea: "Doamne, Doamne! N-am prorocit noi in Numele Tau? N-am scos noi draci in Numele Tau? Si n-am facut noi multe minuni in Numele Tau?"
23. Atunci le voi spune curat: "Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege."

Totusi este clar ca exista crestini care spun ca prevad viitorul si fac minuni, dar la sfarsit vor fi numiti ca acei care fac faradelegea si vor ajunge in cele din urma in iad. Dar de ce asa ca si raufacatori? Deoarece cu invataturile lor gresite au indus pe altii in eroare ca si acestia din urma sa creada in semne, minuni si astfel au mantuirea altora pe constiinta si vor fi pedepsiti ca eretici.

Un alt text ne spune despre timpul in care Anticristul se va folosi de minuni si semne pentru a ademeni cat mai multi crestini:

2 Tesaloniceni 2, 3-12:
3. Nimeni sa nu va amageasca in vreun chip; caci nu va veni inainte ca sa fi venit lepadarea de credinta si de a se descoperi omul faradelegii, fiul pierzarii,
4. potrivnicul care se inalta mai presus de tot ce se numeste "Dumnezeu" sau de ce este vrednic de inchinare. Asa ca se va aseza in Templul lui Dumnezeu, dandu-se drept Dumnezeu.
5. Nu va aduceti aminte cum va spuneam lucrurile acestea, cand eram inca la voi?
6. Si acum stiti bine ce-l opreste ca sa nu se descopere decat la vremea lui.
7. Caci taina faradelegii a si inceput sa lucreze; trebuie numai ca cel ce o opreste acum sa fie luat din drumul ei.
8. Si atunci se va arata acel nelegiuit pe care Domnul Isus il va nimici cu suflarea gurii Sale si-l va prapadi cu aratarea venirii Sale.
9. Aratarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne si puteri mincinoase
10. si cu toate amagirile nelegiuirii, pentru cei ce sunt pe calea pierzarii, pentru ca n-au primit dragostea adevarului ca sa fie mantuiti.
11. Din aceasta pricina, Dumnezeu le trimite o lucrare de ratacire, ca sa creada o minciuna,
12. pentru ca toti cei ce n-au crezut adevarul, ci au gasit placere in nelegiuire, sa fie osanditi.

Astefel este dovedit faptul ca ca minunile, viziunile nu sunt ceva bun, nu vin intotdeauna de la Dumnezeu ci vin de la diavolul care incearca sa atraga credinciosii de partea sa. De aceea trebuie sa verificam, sa cercetam intotdeauna ce e corect si ce e fals. Dupa cate am vazut eu, pot spune ca nu am vazut crestini care au viziuni sau fac minuni, ca acestia sa fie credincosi adevarati ci aveau sigur in adunarea lor o invatatura falsa. Ori erau crestini care in adunarea lor aratau clar prin faptele lor ca erau impotriva Bibliei ori se vedea in caracterul lor ca erau mandri si trufasi, acestea fiind cele mai mari pacate ale lor. Cu cat cunosteam mai bine biserica¸cu atat mai mult ieseau la suprafata pacatele, se credeau mai buni decat ceilalti. Mai ales se putea observa ca cei care povesteau despre minuni , voiau numai sa se laude singuri si sa se inalte singuri si sa arate ce supercrestini erau. In Biblie scopul minunilor era ca Dumnezeu sa fie slavit si nu omul.
Astfel se poate observa ca asemenea biserici sunt altfel decat ne descrie Biblia si sunt impotriva multor porunci din Biblie. In concluzie: chisr si in timpul apostolilor nu au mai fost minuni si nu existau crestini care aveau anumite "puteri" numai minciunile Bisericii catolice, minciuni despre sfinti la care se si inchinau. Numai cand a inceput valul de erezii au aparut aceste puteri miraculoase dar nu ca sa Il slaveasca pe Dumnezeu ci sa ii induca in eroare pe oameni.

Deci, cine crede ca mai exista minuni sau crede ca poate vindeca, sa se verifice de unde are acest asa zis dar si care e scopul lui. In orice caz nu fiecare minune este o minune, chiar si atunci cand ne povesteste cineva despre asa ceva, poate fi din alte carti. Daca exista careva care vrea sa creada in aceste minuni atunci sa creceteze fundalul si sa vada clar daca e adevarat prin dovezi sau martori, nu din povestite.Daca e adevarata minunea imi puteti spune si mie atunci trebuie sa imi verific din nou credinta. Daca cineva nu isi da silinta sa cerceteze daca e adevarat, atunci acela va alerga in pustie sa vada daca Isus e acolo si atunci va ajunge in capcana Anticristului asa cum spune Domnul Isus in Matei 24,23-28:

23. Atunci daca va va spune cineva: "Iata, Hristosul este aici sau acolo", sa nu-l credeti.
24. Caci se vor scula hristosi mincinosi si proroci mincinosi; vor face semne mari si minuni, pana acolo incat sa insele, daca va fi cu putinta, chiar si pe cei alesi.
25. Iata ca v-am spus mai dinainte.
26. Deci daca va vor zice: "Iata-L in pustiu", sa nu va duceti acolo! "Iata-L in odaite ascunse", sa nu credeti.
27. Caci, cum iese fulgerul de la rasarit si se vede pana la apus, asa va fi si venirea Fiului omului.
28. Oriunde va fi starvul, acolo se vor aduna vulturii.

De aceea numai crestinii slabi sau crestini falsi vor crede asa ceva, sau aceia care nu se lasa condusi de Duhul Sfant si nu vor sa verifice in Biblie sau sunt pre lenesi sa citeasca si sa deosebeasca ce e adevarat sau nu si asa cad intr-o invatatura falsa. In acest caz nu sunt vredinci sa stea in fata lui Dumnezeu ci vor veni la judecata.

 

6. Istoria mantuirii: Contactul cu Dumnezeu prin martiri- O curatire

Inainte ca sa vina Isus si sa isi ia Biserica, va mai fi o perioada, cea a Necazului cel mare, in care vine Anticristul si unde va fi o mare persecutie a evreilor si a crestinilor timp de 3 ani si jumatate. Acest necaz va dura 7 ani, dar numai jumatate din acest timp va exista persecutie, deoarece, va fi aruncat diavolul din cer si Isus isi ia Biserica de pe pamant ca sa nu fie complet decimat de Anticrist. In acest timp va fi o prigoana cum nu a mai existat vreodata cu cele mai moderne technici, cu semnul lui Anticrist care trebuei sa il poarte toti oamenii. In cea de a doua parte a Necazului cel Mare nu mai e perioada harului pentru oameni. Atunci nu mai e valabila jertfa de la cruce pentru ca Isus deja si-a luat Biserica de pe pamant. Oameni ramasi pe pamant vor fi singuri. Nu va mai exista contact intre om si Dumnezeu. Daca cineva se pocaieste si va fi prins de politia lui Anticrist va fi asa de groaznic torturat ca sa renunte la credinta si astefl vor trebui sa moara pentru pacatele lor, si astfel propriul lor sange ii va ispasi. De acccea abia va fi posibil sau mai de loc posibil sa se pocaiasca oameni sau sa ramana credinciosi in timpul Necazului cel Mare. Pentru ca Domnul Isus spune in pilda cu cele 10 fecioare (Matei 25,1-13) ca atunci cand El va veni se va inchide usa si nimeni nu va mai intra prin ea.

Deci in acest timp scurt de la a doua venire a Domnului Isus, cand isi ia Biserica, pana la a treia venire pentru evrei la sfarsitul Necazului cel Mare cand Domnul Isus il va invinge pe Anticrist, nu va ma fi contact cu Dumnezeu pe nici o cale. Atunci lumea va fi intr-un intuneric spiritual cum nu a mai fost niciodata. Acest lucru trebuie insa sa se intample pentru ca lumea intreaga sa fie curatita de rau, fiindca in timpul Necazului vor fi multe catastrofe naturale si toti cei care au semnul lui Anticrist vor muri si asa va fi intreaga omenire ramasa pe pamant eliminata. De aceea vor ramane evreii salvati , mantuiti si cativa necredinciosi care nu au primit semnul.

Isaia 24,1-6:
1. Iata, Domnul desarta tara si o pustieste, ii rastoarna fata si risipeste locuitorii;
2. cum se intampla preotului se intampla si poporului: stapanului, ca si slugii; stapanei, ca si slujnicei; vanzatorului, ca si cumparatorului; celui ce da cu imprumut, ca si celui ce ia cu imprumut; datornicului, ca si cel caruia ii este dator.
3. Tara este pustiita de tot si pradata; caci Domnul a hotarat asa.
4. Tara este trista, sleita de puteri; locuitorii sunt mahniti si tanjesc; capeteniile poporului sunt fara putere,
5. caci tara a fost spurcata de locuitorii ei; ei calcau legile, nu tineau poruncile si rupeau legamantul cel vesnic!
6. De aceea mananca blestemul tara si sufera locuitorii ei pedeapsa nelegiuirilor lor; de aceea sunt prapaditi locuitorii tarii si nu mai ramane decat un mic numar din ei.

 

7. Istoria mantuirii: Contactul cu Dumnezeu personal

Dupa Necazul cel mare incepe imparatia de 1000 de ani in care Isus va domni personal cu oamenii pe pamant. Ne amintim ca si in Gradina Edenului Isus a fost cu primii oameni si nu exista pacat. Asa va fi si in acest timp, pentru ca diavolul va fi legat si nu va mai putea face rau. Atunci toate animalele carnivore vor deveni ierbivore ca si oamenii si vor trai in pace unii cu altii.

Isaia 11,6-9:
6. "Atunci lupul va locui impreuna cu mielul, si pardosul se va culca impreuna cu iedul; vitelul, puiul de leu si vitele ingrasate vor fi impreuna, si le va mana un copilas;
7. vaca si ursoaica vor paste la un loc, si puii lor se vor culca impreuna. Leul va manca paie ca boul,
8. pruncul de tata se va juca la gura bortei naparcii, si copilul intarcat va baga mana in vizuina basilicului.
9. Nu se va face niciun rau si nicio paguba pe tot muntele Meu cel sfant; caci pamantul va fi plin de cunostinta Domnului, ca fundul marii de apele care-l acopera.

Atunci va incepe o noua era in care oamenii vor transforma armele celui de- al treilea razboi mondial in pluguri si nu vor mai fi contruite arme si nici un om nu va mai fi impotriva altui om. Atunci se va reconstrui contactul pe care Adam si Eva l-au sttricat in gradina Edenului.
Pentru acest lucru au trebuit oameniisa astepte aprox.7000 de ani. Atunci Domnul Isus va domni ca rege asa cum au asteptat evreii la prima lui venire. Va fi exact ca la inceput, in Gradina Eden.

Isaia 35,6-7:
6. atunci schiopul va sari ca un cerb, si limba mutului va canta de bucurie; caci in pustiu vor tasni ape, si in pustietate, paraie;
7. marea de nisip se va preface in iaz, si pamantul uscat, in izvoare de apa. In vizuina care slujea de culcus sacalilor vor creste trestii si papura.

Atunci nu va mai fi o Gradina a Edenului ci un nou Ierusalim si un templu nou unde vor merge toate natiunile si cei care nu sunt evrei, pentru ca atunci Dumnezeu nu

Reply

« Back to forum